Tankar 2001

Karin_Apollo_damsadel

Karin och Apollo

Genom århundraden har hästaveln bedrivits så att hästen skall passa för att vara i människans tjänst och till det krav som människan ställt. Det är bara drygt en mansålder sedan världens hastighet var lika med hästens hastighet. Dåtidens riddare var nutidens JAS plan t.ex. Det var helt enkelt så, att det hästar som läste av och anpassade sig bäst till människan var bra hästar och dessa avlades på.

Avelsarbetet går dock endast till en viss gräns, varje fölunge är unik och måste få sin chans. Hästar ljuger inte och har inom sig en ärlighet och äkthet som den så tydligt visar, vilket kräver att vi människor är uppmärksamma, ödmjuka och ger tydliga signaler vad vi kräver av den för att den ska kunna få förtroende och betrakta oss som den ledare vi vill bli. Dessa tankar måste gå som en röd tråd vid all hantering och utbildning av hästar.

Om vi är villiga att lära oss kommunicera hästarna på deras vis, blir det lätt att få kontakt och få den att förstå vad vi vill att den ska göra. I annat fall blir det alltid hästen som vinner även om den får offra sin hälsa, personlighet mmoch hästens talang som mild och duktig individ går förlorad.

Det finns inga genvägar, och ord i människans språk som utbildningsmetoder, känsla, förtroende, lydnad, styrka, smidighet m. m blir helt oväsäntliga om inte hästen förstår och godkänner dom. Ibland får jag i träningen påpeka att jag ser tecken på att hästen tyder Er konstigt. Men för det mesta tycker jag att de flesta förstår hur viktigt det är att häster inte skall tolka signalerna i ägarens beteende i annat syfte än för hästens bästa.

Därför är det viktigt att hästen får konsekventa och tydliga signaler så att den känner sig säker på vad som krävs. Detta utvecklar på ett naturligt sätt hästens vaksamhet och uppmärksamhet och tillsammans med dess personlighet blir det ett bra resultat.

Karin